Monday 21 April 2008

Tips&tricks

Istället för att bara rada upp vad jag gjort om dagarna tänkte jag istället ge några tips på saker att göra i denna (för mig) oändligt stora stad.

  • Musée des Arts Décoratifs har just nu (kolla hemsidan för hur länge) en utställning där man får följa Cristians Lacroix modehus som firar 20 år i år, genom tiderna. Även äldre plagg som man inspirerats av visas. Mängder av haute couture, bra information och roligt system där kläderna är indelade enligt färg, mönster eller material istället för tidsepok.
  • Falafel i Marais! Gå av på metro Saint Paul och (låtsas) prata jiddisch för en dag. Underbar falafel och trevliga judiska affärer. Dessutom är detta ett av Paris bästa områden om man vill köpa fina(dyra) kläder. Se upp för sabbaten på lördagar bara då en del butiker är stängda.
  • Centre Pompidou. Gratis för studenter och personer under 25 på onsdagskvällar. Tycker man om modern konst går man hit. Även jag som inte är särskilt arty tyckte om det. Är man inte intresserad kan man alltid sitta i muséecafét och försöka se arty ut (min favorithobby).
  • På tal om museicaféer, cafét på Musée D'Orsay går inte av för hackor. Själva muséet är en gammal tågstation och alltså enorm. Om jag inte minns fel (inte så arty, se ovan) är det bara impressionisterna här, och ibland, för mig, lite mycket. Men cafét är ljust, beläget bakom den stora glasklockan och kaffet är relativt billigt!
  • Kaffe på mitt lilla torg. Gå av på metro Maubert Mutualité, följ Rue Montagne St Genvieve upp mot Pantheon och när du ser körsbärsträden (som för tillfället blommar) till vänster om dig, stanna och ta en kaffe. Notera den tydliga åldersskillnaden på kunderna mellan de två olika caféerna.
  • Rendez-vous des amis. Om än lite studentig och med lite för mycket försök till att bli den där pittoreska konstnärsbaren så är läget bra och vinet är billigt. Ta metron till Abesses och trapporna upp till höger (tror jag) och följ gatan fram tills du på vänster sida hittar baren där ingen är över 25.
  • Aux Folies ligger 1 minut från metro Belleville och bra till om du senare på kvällen vill gå till La Fleche d'Or. Drickan är billigt, de har en stammiskonstnär och publiken är blandad. Från allt för närgångna äldre män till små svenska flickor som gillar 20-talet.
  • Slutligen ett mattips. Igår var jag och åt BibimBap! Koreas nationalrätt, tror jag, och gudomligt god. Jag intog den på min koreanska kompis stamställe, Odori på 18, rue Letellier nära metro La Motte-Picquet. Inte särskilt billigt (15 euro för en bibimbap) men tillräckligt med mat för att vara mätt resten av kvällen. Vegeterianvänligt om du nöjer dig med att slippa köttet, inte få det ersatt.
På onsdag åker jag till London, där finns inget Eiffeltorn och därför får det bli ett uppehåll här.

No comments: